Elektrogalvaniz Kaplama Nedir ?
Elektrogalvaniz kaplama yöntemi, elektrolitle dolu bir kazanın içine 2 adet elektrot daldırılır. Bunlar Anot ve Katot elektrotlarıdır. Anot elektrotuna çinko (Zn), katoduna ise kaplanacak malzeme bağlanır. Yüksek akım, düşük gerilim üreteci ve redresör ile elektrik verilip anottan elektron koparılıp katoda, yani malzemenin yüzeyine yapışması sağlanır. İşlem sonucunda pasivasyon yapılarak kaplamanın kalıcı olması sağlanır ve kaplama işlemi bitirilir. Elektrogalvaniz ile malzemenin özellikleri değişmez, kaynak yapılabilir fakat sıcak daldırma yönteminde metalik değerler değiştiği gibi kaynak yapılamaz. Elektrogalvanizde kaplama kesinlikle kalkmaz, sıcak daldırma galvanizde ise kaplama kalkabilir. Elektrogalvanizde kaplama “saf” çinko ile yapılır, daldırma galvanizde ise alaşım çinko ile yapılır.
Neden Galvaniz?
Korozyon, metal ve alaşımların çevreleri ile kimyasal veya elektrokimyasal reaksiyonları sonucu bozulmasıdır. Demir ve çelik, oksijen ve suyun bulunduğu her ortamda korozyona uğrar.
Korozyonun etkileme hızı, ortam koşullarına göre değişir. Örneğin, su içinde suyun asitliğiyle, metalin hareketiyle, sıcaklıkta ya da havalanmadaki artışla veya başka etkili bir takım faktörlerin varlığıyla artış gösterir. Havadaki nem oranı %30’un altında ise, normal veya normalin altındaki sıcaklıklarda korozyon önemsenmeyecek kadar azdır.
Diğer taraftan, korozyon koruyucu tabakalarla geciktirilir. Demir ve çeliğin korozyana karşı korunmasında uygulanan yöntemler, metal yüzeylerin boya, plastik, nikel, krom, bakır ve çinko gibi maddelerle kaplanmasıdır. En güvenilir ve uzun ömürlü kaplama yöntemi galvanizdir.
Korozyon sonucu çinko kaybı:
Endüstriyel Ortamda:
5-10 µ/yıl
Kentsel Ortamda:
3-7 µ/yıl
Deniz Kıyısında:
3-8 µ/yıl
Kırsal Alanda:
0,8-1 µ/yıl
Koç Elektrometal olarak, elektrogalvanizasyon hizmeti sunmaktayız. Müşterilerimize endüstriyel standartlara uygun ve yüksek kalitede elektrogalvanizasyon çözümleri sunarak, metal ürünlerinin ömrünü uzatmayı ve dayanıklılığını artırmayı amaçlıyoruz.